Incir Tüketmenin Faydaları / İncir Tüketirken Dikkat !
6000 yıllık zengin tarihi ile insanoğlunun bildiği en eski bitkilerden biri olan incir, Akdeniz diyetinin önemli meyvelerinden biridir.
İncir, gastrointestinal, solunum, enflamatuar, metabolik ve kardiyovasküler kaynakli hastalik gelisimini onleyen sağlığı iyilestirici etkileri nedeniyle yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanilmaktadir. Iceriginde flavonoidler, fenolik asitler, karotenoidler ve tokoferoller dahil olmak üzere çok çeşitli biyoaktif bileşenlere bulunmaktadir.
Araştırmalar, incirin kardiyovasküler sağlık, diyabet, obezite ve bağırsak ve sindirim sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.
Veriler, diyette düzenli olarak incir tüketenlerin hiç incir tüketmeyenlere oranla; mikro besin alımını artırdıği görülmüştür.
İncir, lif, potasyum, magnezyum, demir ve B vitaminleri gibi besin maddeleri açısından zengindir.
İncir, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemine faydalıdır.
Lif; sindirim sürecini düzenler, bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önler.
İncir, antioksidan özelliği sayesinde cildi serbest radikallere karşı korur ve cilt yaşlanmasını geciktirebilir ve cilt sağlığı için faydalıdır.
İncir, potasyum içeriği sayesinde kalp sağlığını destekler ve kalp-damar sistemine faydalıdır.
incirde bulunan bazı besin maddeleri kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Kuru incir ve taze incirin şeker miktarı çok yüksek olduğundan diyabetli bireylerin sürekli bu meyveyi almaktan kaçınmaları gerekiyor gunde 1 adet incir yanina yogurt veya ceviz ile tuketilmesi faydalanilabilmesi icin yterlidir.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37299587/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22618081/
Size Özel Beslenme Programı Düzenlememiz için Sizi Nişantaşı Diyet Kliniğimize Bekliyoruz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Sezen Çetinkaya Eren