Çörek otu üç bin yılı aşkın süredir hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Latince Nigella Sativa L., ülkemizde çörek otu, kara çörek otu ve siyah kimyon olarak adlandırılmaktadır.
Çörek otu ve yağı, fenolik bileşikleri nedeniyle -diyabetik, -inflamatuar, -kanser, -viral ve -mikrobiyal özelliklere sahip önemli bir bileşen olarak timokinon içerir. Antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar, gastroprotektif, antidiyabetik, antitümör, hepatoprotektif, bağışıklık sistemini güçlendirici vb. etkileri olduğunu çalışmalar göstermektedir.
Çörek otu içerdiği önemli yağ asitleri, vitaminler, mineraller ve uçucu bileşenlerden dolayı dikkat çekmektedir.
Çörek otu besleyici, lezzet verici ve süsleyici özellikleri nedeniyle gıda ve baharat olarak dünya genelinde yaygın olarak tüketilmektedir. Birçok klinik ve deneysel çalışma, çörek otu ve yan ürünlerinin kardiyovasküler hastalıklar,kronik,hepatik,böbrek,solunum ,oksidatif stres, polikistik over sendromu, metabolik bozukluklar, hipertansiyon, astım ve cilt bozuklukları riskini azaltmak için kullanılabildiğini göstermiştir.
Ayrıca iştah artırıcı, süt artırıcı, adet söktürücü, sarılık giderici, gaz giderici, idrar söktürücü özellikleri ile baş ağrısı, soğuk algınlığı, astım, romatizma ve iltihaplı hastalıklar vb. hastalıkları iyileştirme özellikleri nedeniyle günümüzde tıp ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kanserle savaşmaya, hamileliği önlemeye, şişmeyi azaltmaya ve bir antihistamin gibi davranarak alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bilimsel kanıtlar vardır.
Size özel beslenme programınızı oluşturabilmemiz için Nişantaşı Diyet Kliniğimize bekliyoruz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Sezen Çetinkaya Eren