Son bahar ve kış dönemlerinde daha yoğun karşılaştığımız ağız içi yaraları, aftlar sandığınız kadar masum olmayabilir. Son dönemlerde ağız içi yaraları , dudak çevresi aftları ile çok sık karşılaşmaya başladıysanız bunu önemseyin. sebebi ağız ülseri belirtileri olabilir, erken tanı için mutlaka bir hekime başvurunuz.
Peki Ağız Ülserlerinin Sebepleri Nelerdir ?
Ağız ülserlerinin kesin nedeni belirsizdir, fakat besin alerjileri veya duyarlılığı, Hormonsal değişiklikler, Depresyon, İlaçlar, Sigara ve alkol kullanımı, kötüleşen emilim mekanizmasının vitamin ve mineral eksikliklerine sebep olması bilinen sebeplerden bazılarıdır.
Bir kişide bir gıda alerjisi varsa, histamin salınır ve doku hasarına neden olabilecek, alerjik reaksiyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Asitli gıdalar alınımı durumunda, ağızda ağrıyı tetikleyebilir. Özellikle dildeki pamukçuk yaraları bunun sık görülen bir sonucudur.
Ağız ülseri ve besin etkisi ile ilgili yapılan bir çalışmada; yama testi yapıldı ve hastalara alerjik etkisi yüksek 20 besin verildi. Sonucunda da hastaların 18 in de verilen besin maddelerine karşı pozitif etki görüldü. Yani yapılan çalışmalar ağız ülserleri üzerinde tüketilen besinlerin büyük oranda etkisi olduğu görüldü.
Bazı hastalarda çikolata, kahve, yerfıstığı, hububat, badem, çilek, peynir, domates ve gluteni içeren buğday unu gibi bazı gıdaların reaksiyona sebep olduğu ortaya çıkabilir. Besu ve ark. güçlü bir ilişkinin olduğunu bildirmiştir serum anti-inek sütü proteinleri immünoglobülin A (IgA), IgG ve IgE antikorlarının yüksek seviyeleri ile nükseden aftöz ülserlerin klinik bulguları arasında güçlü bir ilişkinin olduğunu bildirmiştir.
Yapılan bir başka çalışmada da ülser tedavisi devam eden hastaların bir çoğunda test besinlerine karşı İgE antikorunun varlığı tespit edildi. Fıstık, ceviz, badem, patates, domates, kereviz, havuç, turunçgiller, buğday unu ve çavdar unu tüketimi sonucunda ortaya çıkan alerjik belirtilerin de Ağız Ülserlerine sebep olabileceği biliniyor.
İnek sütü (kazein) ve buğday (gluten) proteinlerine karşı uygulanan eliminasyon diyetlerinde de kalıcı afde-lerde iyileşme görülmüştür.
Dil ve başka yerlerde yinelenen ağız ülserlerinde sık görülen bir suçlayıcı gluten intoleransıdır. Gluten, pek çok tahılda bulunan bir protein grubunu belirtir. Gluten içeren gıda maddelerinin listesi, buğday, arpa, çavdar, pek çok ekmek, un ekmeği, kek, kraker, hamur işleri, kurabiyeler, çörekler, pasta, kruvasan, bisküvi, makarna, erişte, çörekler, pizza kabukları, yulaf ezmesi , kekler vb. Bazı insanlar için gluten sadece bir hoşgörüsüzlükten başka bir şey değildir. Gluten’e duyarlılık, besin maddelerinin kötü emilmesine neden olan barsak hastalıkları olan Çölyak denilen ciddi bir duruma neden olabilir. Çölyak ayrıca kanarya yara patlamaları ile de ilişkilidir.
Bir başka çalışma da tekrarlayan ağız Ülseri bulunan 60 hasta üzerinde yapıldı. 3 aylık izlem sonrasında, yalnızca B kompleks eksikliği olan hastalar, ağız ülserlerinde belirgin bir klinik iyileşme sağladılar. Bu nedenle, tekrarlayan aftöz ülserasyonda B1 vitamini, B2 ve B6 eksiklikleri başka olası bir çökelme faktörü olarak düşünülmelidir. Bunlar ile beraber B12 Vitamin eksikliği ve Demir eksikliğinin de direkt olarak etkili olduğu bilinmektedir.
Asitli yiyecekler ve içecekler ayrıca bazı insanlardaki ağız ülserlerinin gelişiminde rol oynamaya eğilimlidir. Sık rastlanan suçlular, limon, portakal ve greyfurt, domates, ananas ve çilek gibi narenciye içerir. Benzoik asit ve sirke içeren salata soslarını içeren kahve, çay, alkolsüz içecekler de altta yatan neden olabilir. İnek sütü, çikolata, tarçın, ceviz ve diğer kuruyemiş gibi diğer yaygın alerjenler bazı insanlar için salgınlarda rol oynayabilir.
Diyetisyen Sezen ÇETİNKAYA