Merhabalar sevgili okurlar,
Yaz mevsimi yaklaştıkça hızlı kilo verme formülleri çeşitli televizyon kanallarında karşımıza çıkmaya başladı. Sizlere tavsiyemiz bu tür haberleri hemen doğru kabul edip uygulamaya başlamamanızdır. Sağlıklı bir şekilde yeterli ve dengeli beslenmek temel hedefimiz olmalıdır. Daha öceki yıllarda da bu tür vaatler ile satılan ürünlerden hayatını kaybeden insanlar olduğunu unutmayın. Hızlı kilo vermek, 2 günde 5 kilo vermek gibi reklam manşetleri sizleri yanıltmasın. Kilo vermek bir süreç emek ve sabır gerektirir. Sizin de bu süreçte destek alacağınız kişiler gerçek beslenme ve diyet uzmanları olmalıdır.
Gelelim şu sıralar gündemde olan ‘zeytin yaprağı ile tatlı krizine son ‘ haberlerine. Haberi araştırdığımda aynı haberi aynı başlık ve aynı makale ile üst üste daha önceki yıllarda da verildiğini gördüm. Oysa yeni bir çalışma sanıp hemen makale karıştırmaya başlamıştım. Yazı da verilen tarifi ve kendi yorumumu sizinle paylaşmak isterim.
Kurutulmuş zeytin yaprağını toz haline gelinceye kadar öğütün veya hazır olanını alın.
* 1 kase yoğurt
* 1 avuç içi kadar çiğ badem ceviz yada fındık içi (dilerseniz bir tanesi yada hepsi toplam 1 avuç içi kadar ya da rendeleyerek de kullanabilirsiniz
* 1 çubuk tarçın
* ½ çay kaşığı öğütülmüş zeytin yaprağı
Tümünü karıştırıp afiyet ile yiyin.
Akşam yemeğinde sadece acıkınca geç saatte çorba içmeye gayet edin…
* Bunu 5-6 gün sürdürün. Uyguladıktan sonra açlık hissinde azalma ve tatlıya karşı bir isteksizlik hissetmeye başlayacaksınız. 21 gün uygulayıp 1 hafta ara verebilirsiniz.”
Bahsedilen tarifte ; yoğurt ( protein ve yağ içeriği sayesinde harika bir tok tutucudur)
Fındık, ceviz – 1 avuç öğütülmüş ( protein ve yağ içeriği sayesinde harika bir tok tutucudur)
Çubuk tarçın ( sanırım yazı hatası olarak verildi bu şekilde yerseniz dişiniz kırılır maazallah, toz kullanın lütfen, kan şekerini dengeler ve tokluk hissi sağlar)
½ çay kaşığı zeytin yağrağı ( oleuropein içeriği sayesinde LDL kolesterolün oksidasyonunu engeller ve diyabet hastalarının durumunu iyileştirir.
Yani verilen tarifte zeytin yaprağının tatlı krizinizi engelleyici özelliğine dair bir bilgi verilmemiştir. Verilen tarif yıllardır benim ve tüm diyetisyenleri içerisine farklı farklı şeyler ekleyerek tok tuttuğunu söylediği ve muheteşem bir ara öğün olan yoğurt karışımıdır.
Tabiî ki zeytin yaprağı eklemeden de uygulamanız tatlı krizini engelleyecektir.
Gelelim zeytin ve zeytin yaprağının faydalarına,
Bugüne kadar yapılan klinik çalışmalardan elde edilen epidemiyolojik veriler Akdeniz diyetlerinde önemli bir yere sahip zeytin yağı ve zeytin ürünlerinin koroner kalp hastalığı riskini azaltıcı, bazı kanser türlerini engelleyici, hipolipidemik, antidiyabetik ve antimikrobiyal etkilerini göstermektedir.
Zeytin yağı ve zeytin ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri yapılarında bulunan çok yönlü biyoaktif bileşiklere dayandırılır. Bu bileşikler tokoferoller, polifenoller, fosfolipidler, karotenoidler, klorofiller, steroller ve skualen olarak gruplandırılır.
zeytin yaprağı ve zeytin karasuyunun polifenolik bileşiklerce zengin yapısı ve buna bağlı olarak antioksidan, antitrombotik, antiinflamasyon, hipokolesterolemik, antimikrobiyal ve antiviral gibi çok yönlü biyolojik aktiviteleri bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.
Sonuç olarak:
Zeytin yaprağı, sayısız virüse, bakteri ve mantara karşı etkin mikrop kırıcı oleuropein asit adlı birmadde içerir. Virüsleri yok etmeğe iki şekilde yardım eder. Birincisi virüsün çoğalma yeteneğinemüdahale ederek virüsün yayılmasını önler. İkincisi ise immün sistemini daha fazla hastalıkla savaşan hücre üretmesi için destekler.
Epstein Barr hastalığı (herpes türü bir virüs), kronik yorgunluk sendromu ve herpes gibi tedavisi zor viral enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olur. Kronik rahatsızlıklar çeken, immün sistemi zayıflamış insanlar için faydalıdır. Zeytin yaprağı ekstresi antibiyotiklerle tedavi edilemeyen bazı nezle ve gripler için son derece faydalı bir bitkisel kaynaktır. Zeytin yağı gibi yaprak ekstresi de iyi bir kalp dostur.
Zeytin yaprağı ekstraktı cardiomyopathy hastalarında kalp fonksiyonunu geliştirir. kalbe olan kan dolaşımını arttırır. kalp kasının pompalama hareketini geliştirirerek kalp krizlerini önlemeye yardım eder. oleuropein içeriği dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürür.
oleuropein içeriği dolayısıyla kronik yorgunluk sendromunun bazı semptomlarını
azaltır. Bu belkide kronik yorgunluk sendromunda etkisi fazlaca olan mycoplasma bakterisinin zeytin yaprağınca elimine edilmesinden kaynaklanıyor da olabilir.
Zeytin yaprağı diabetes mellitus hastalarının durumunu iyileştirir.
oleuropein içeriği dolayısıyla LDL kolestrolün oksidasyonunu engeller.
Zeytin yaprağı peptik ülserleri azaltır.
Tarif: zeytin ağacı (yaprağı) 5 gram , yapraklar 150 ml suda 5 dakika kaynatılır, süzülür
günde 2-3 çf içilir.
Yaz yaklaşırken, doğru beslenmeye çalışın, abur cubur diye tabir ettiğimiz besinlerden uzak durun. Beyaz ekmek yerine organik tambuğday ekmekleri tercihedin. Ara öğün yapın. Yemek saatlerinizi atlamayın. Bol su için. Yürüyüş yapın. Ve en önemlisi bir beslenme uzmanından Diyetisyen den destek alın.
Sevgiler
Diyetisyen Sezen Çetinkaya