Mide balonu mideye endoskopik olarak yerleştirildikten sonra hava veya sıvı ile 400-700 cc hacme şişirilen silikon bir balondur.6 -12 ay arası midede kalma süresi vardır.
Sıvı Diyet Dönemi (1.-3. Gün)
İlk 3-4 günlük midenin balona alışma sürecinde semptomları daha da arttırmamak için sıvı beslenme programı uygulanması gerekmektedir.Örneğin;
Kahvaltı: Şekersiz, tanesiz komposto suyu ile güne başlanabilir.
Öğlen ve Akşam: Et suyu/tavuk suyu/kemik suyu (içerisine salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak ilave edilmemiş ve yağı alınmış)
Ara öğünler: Laktozsuz süt, laktozsuz yoğurttan yapılan ayran, soya sütü, proteini arttırılmış süt tüketilebilir.
Sıvıları hızlı içmek mide bulantısını arttırabileceğinden bu 3-4 günlük dönemde sıvılar, oldukça yavaş ve çok ufak yudumlarla tüketilmelidir.
Glisemik indeksi yüksek ve midede ekşime yapan meyveler mide rahatsızlıklarını arttıracağı için tercih edilmemelidir.. (Kavun, karpuz, portakal, mandalina ,vişne üzüm,muz vb.) İçeceklerin hepsi ılık, şekersiz ve berrak olmalıdır.
Bu 2 günlük diyet döneminde dehidrasyonu önlemek için günlük en az 1,5 litre sıvı tüketilmelidir.Ancak suyu yavaş ve küçük yudumlarla içilmesi gerekmektedir.
Püre Diyet Dönemi (4.-10. Gün)
Bulantılar geçtikten sonra 3-4 günlük püre dönemine geçilmelidir. Yumuşak, ezilen veya blenderdan geçirilmiş gıdalar bu dönemde tüketilmelidir. Örneğin;
Kahvaltı: Çatalla ezilmiş haşlanmış yumurta ve yağsız yumuşak kıvamlı peynir
Öğlen ve akşam: Blenderize edilmiş et/tavuk/balık suyuna sebzeli çorbalar, haşlanmış ve blenderize edilmiş tavuk,sebze yemekleri, çatalla ezilmiş balık, kıvamlı çorbalar (Çiğ sebzeler ve gaz yapıcı besinler eklenmemelidir. (Karnabahar, brokoli, lahana, pırasa, soğan, sarımsak, turp vb.)
Ara öğünler: Süt, yoğurt, ayran,kefir, meyve püresi, proteini arttırılmış süt/yoğurt bu dönemde önemli protein kaynağıdır.
Porsiyonlar küçük, et grubu iyi pişmiş olmalıdır.
Katı Diyet Dönemi (10. Gün Ve Sonrası)
Mide, balona alıştıktan sonra normal beslenmeye geçilir.Bu dönemde porsiyonlar küçüleceğinden az az, sık sık yeme beslenme modeli benimsenmelidir.
Bu dönemde proteinden sağlıklı yağlardan zengin,karbonhidrattan fakir beslenme modeline uymak, kilo verme sürecinin hızlı ve sağlıklı olması açısından önemlidir.
Gün içerisinde ara öğünleri atlamamak, ana öğünlerdeki porsiyon kontrolünü sağlamada ve kan şekeri regülasyonu için önemlidir. Ara öğünlerde protein içeren süt, yoğurt, ayran, kefir gibi besinlere ağırlık verilmelidir.
Bu aşamada mide hemen dolacağı,besin alımı yetersiz kalacağı için ve katı-sıvı ayrımı yapılması gerektiği için ana öğünlerde çorba ve salata tercih etmemek önemlidir.
Bunun yerine et,tavuk,balık, etli sebze yemekleri,tam tahıllı ekmek veya kinoa,karabuğday gibi besin içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.
Sıvı alımı öğün aralarında olmalıdır.Bir anda büyük miktarlarda su içmek yerine saat başı 1 bardak su içmek midenizi daha rahat hissettirecektir.
Yağlı gıdalar mideyi rahatsız edeceği için tüketilmemelidir.(Kızartmalar, kremalı yiyecek ve içecekleri vb.)
Gazlı içecekler tüketilmemelidir.Bu dönemde açık, ılık, şekersiz çay içilebilir; ancak kahve tüketilmemelidir.
Kurubaklagiller gaz yapabileceği için tüketilmemelidir. (Kurufasulye, barbunya, nohut,mercimek, bakla, bulgur pilavı vb.)
Mide balonu sonrasında alkol ve sigara reflüsel şikayetlere neden olabilir,mide asidini arttırabilir.Bu yüzden ilk günlerde hiç kullanılmaması,ilerleyen zamanlarda da mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir.
Mide Balonu Kimlere Uygulanır?
Bu yöntemin uygulanması için kişinin vücut kitle indeksi değerinin 27 veya daha da üstünde olması gerekir. Vücut kitle indeksini daha somutlaştırmak gerekirse, bu indekste eğer kişinin boyu ve kilosu oranlandığında çıkan değer 25’i geçiyorsa kişi fazla kiloludur diyebiliriz. 30 üstündeki değerler ise obezitenin aşamalarını oluşturmaktadır.
Mide Balonu Kimlere Uygulanmaz?
Ciddi mide ülseri olan, midesinin bir kısmının veya tamamının alındığı hastalara, belirgin mide fıtığı olan hastalara uygun değildir.
Mide balonu sonrasında da beslenmeniz ciddi önem arz eder. Bu süreçte destek almak için randevu alabilirsiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Sezen ÇETİNKAYA EREN