Somon balığı tarifi vermeden önce kısaca içeriğini ve faydalarını hatırlatayım isterim.
Somon balığı içeriği ve lezzeti açısından diyetimin vazgeçilmezleri arasındadır.
Omega-3 yağ asitlerinin mükemmel bir kaynağı. Üstelik pembe renkli ve diğer balıklara kıyasla daha yağlı etiyle iyi pişirildiği zaman gerçekten çok lezzetli ve faydalıdır.
Ayrıca Omega- 3 psikiyatrik diyetlerde kullanıldığı ve strese karşı dirençli hale geldiği araştırmalarda görülmüştür. Bu sayede depresyon ve manik depressif gibi birçok hastalığı önlediği görülmüştür. B-6 bakımından zengin olduğu için bağışıklık ve sisin sistemini olumlu etkiler. Mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardım eder.
İçerdiği kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. Günlük protein ihtiyacını karşılarken somon balığı mutlaka diyete eklenmelidir. U.S. Department of Agriculture National Nutrient Database’e gore 3 ons (yaklaşık 85 gram) somonda 22 gram protein ve vücudumuz için gerekli olan bütün aminoasitler bulunuyor. Somon yediğinizde vücudunuza kaliteli protein ve esansiyel aminoasit takviyesi yapmış oluyorsunuz.
Düzenli kullanımda ; şeker , kalp rahatsızlığı ve felç riskinden korur. Bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi vardır. Büyüme çağındaki çocuklarda zeka gelişimi ve konsantrasyonlarını korumalarına yine omega-3 fayda sağlıyor.
Malzemeler: (4 kişilik)
500 gr somon balığı,
2 yemek kaşığı ekstra sızma zeytinyağı,
2 yemek kaşığı taze limon suyu,
¼ çay bardağı tuz,
1 tutam taze öğütülmüş karabiber,
2 diş sarımsak (kıyılmış),
2 çay kaşığı taze biberiye yaprağı (doğranmış veya 1 çay kaşığı kurutulmuş),
Taze biberiye filizleri,
Kapari (isteğe bağlı)
Hazırlanışı :
Balığı 4 eşit parçaya bölün. Zeytinyağı, limon suyu, tuz, biber, sarımsak ve biberiye yi bir kasede karıştırın. Elde edilen karışımı balığın üzerine sürün.
Izgara için balığı ızgara çubuğu üzerine yerleştirin veya zeytinyağı veya pişirme spreyi sürülmüş ızgara sepeti kullanın. Balık pul pul dökülecek kıvama gelene kadar (1 cm lik kalınlık için yaklaşık 4-6 dakika ) Izgara da pişirin. Eğer balık daha kalınsa bu sürenin yarısında diğer tarafı çevirin.
Fırında pişirmek için bir fırın tepsisini zeytinyağı veya pişirme yağı ile yağlayın ve balığı tepsinin üzerine yerleştirin. Ateşten 10 cm uzakta olacak şekilde 1 cm kalınlıkta balıklar için 4-6 dakika pişirin. Eğer balık 1 cm den daha kalınsa pişirme süresinin yarısında diğer tarafı çevirin.
Servis için balığı kapariye ile süsleyebilirsiniz veya üzerine biberiye filizleri kullanın.
Besin Değerleri :
Her porsiyonda : 231 kalori , 23 gr protein, 1 g karbonhidrat , 15 gr yağ, 3 gr doymuş yağ, 213 mg sodyum, 67 mg kolesterol, 0 g lif